Científiques celebren el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència compartint música i la seva recerca.

A LCATM hem preparat una selecció musical per celebrar l’11F amb les recomanacions d’investigadores de diferents centres de recerca del nostre país, i compromeses amb la divulgació científica i amb donar visibilitat a l’important paper de la dona en ciència.

A banda de les recomanacions musicals, també trobareu informació sobre les investigadores, la seva recerca científica, material de divulgació, vídeos i altres enllaços d’interès.


“La primera igualtat es l’equitat”

Elena Gómez-Díaz, PhD
Estación Biológica de Doñana, CSIC

Elena fa recerca sobre epigenética i adaptació en el paràsit de la malaria humana i el mosquit que el transmet. En el seu temps lliure fa divulgació de la ciencia i activitats per visibilitzar i empoderar el paper de la dona en ciència.

@elenagomezdiaz 

Article per LCATM: Paràsits manipuladors: realitat o ficció?

Recomanació musical:


“Embrace the can-do attitude!”

Josefa González, PhD
Investigadora Principal ERC
Evolutionary and Functional Genomics Lab
Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)

Volem entendre com els elements mòbils interaccionen amb els gens per produir canvis que son beneficiosos pels organismes.

@GonzalezLab_BCN

web: https://gonzalezlab.eu/
Projecte de Ciència Ciutadana amb LCATM: https://melanogaster.eu/

Recomanació musical:


“La ciència també és cosa de noies!”

Esther Garcés, PhD
Investigadora Principal
Departament de Biologia Marina i Oceanografia
Institut de Ciències del Mar, CSIC

El seu camp d’interès científic és l’ecologia del fitoplàncton marí. Conèixer a fons la diversitat de les microalgues li ha permès abordar molts aspectes biològics i ecològics d’aquest grup d’organismes.

Projecte de divulgació amb LCATM: https://lacienciaalteumon.cat/seadance-online/

blog personal de divulgació científica

Recomanació musical:


Que res no t’aturi, persegueix els teus somnis!

Lidia Mateo
PhD Student
Institut de Recerca Biomèdica.

Actualment desenvolupo el meu projecte de doctorat sobre medicina personalitzada en cancer. L’objectiu de la meva recerca és generar models computacionals que ens permetin predir quin(s) fármacs tenen majors probabilitats de ser efectius en cada pacient, donat el perfil molecular del seu tumor. En paral.lel a aquest objectiu principal, també desenvolupo noves eines de visualització de dades biológiques complexes que facilitin la comunicació d’informació entre els investigadors i els oncólegs i els seus pacients.

Enllaç: https://panoromics.irbbarcelona.org/

Article per LCATM: La primera vegada d’una jove cientifica

Col·laboració (Locució) para LCATM: https://youtu.be/X7KhH72CKuo

Recomanació musical:


Elena Sancho, PhD
Investigadora Associada al laboratori de Càncer Colorectal
Va estudiar Biologia a la Universitat Autònoma de Madrid i, posteriorment, va fer el seu PhD en Biomedicina a Aberdeen, Escòcia. Després de varies estades postdoctorals, va vindre a Barcelona, on és investigadora de l’IRB Barcelona. La Dra. Sancho ha dedicat les últimes dues dècades a l’estudi dels mecanismes moleculars responsables de l’inici i la propagació del càncer colorectal.

@elenasanchosuil

Entrevista para LCATM

Recomanació musical:


“No abandonis el que t’emociona i per el que creus que ets bo/bona malgrat que a vegades et sembli que les expectatives són massa grises”

Elena Casacuberta
Investigadora Principal
Transposable Elements and Host Genomes Lab
Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)

“En la meva recerca busco entendre com els genomes s’organitzen i quins elements apart dels gens, són essencials perque la cèl.lula funcioni. Ademés ara treballo amb organismes eucariotes unicelulars d’importancia clau des de diferents  angles i dels quals encara no en sabem massa. La meva recerca en aquest camp s’enfoca a generar técniques per poder treballar amb ells a nivell molecular i cel.lular i descobrir  l’organització i funcionament del seu genoma.”

Web: https://www.upf.edu/web/ibe/casacuberta

Col·laboració amb LCATM (vídeo): https://fronteresdelconeixement.cat/?page_id=329

Recomanació musical:


“Las mujeres científicas aún estamos escasamente representadas  en las reuniones científicas”

Mª Inmaculada Yruela.
Investigadora científica
Grupo de Biología Computacional y Estructural 
Estación Experimental de Aula Dei del CSIC Zaragoza
Su área de especialización es el estudio de la estructura y función de las proteínas y su evolución.

“las mujeres son menos invitadas que los hombres a las  reuniones cientificas y en general rechazan la invitación en una  proporción mayor que los hombres. A pesar de la internacionalización y  la digitalización de la ciencia, el trato personal sigue siendo  decisivo. Por lo tanto, la dinámica tradicional a favor del hombre se  sigue manteniendo. Los cambios a este nivel son mucho más lentos que  en el virtual.”

Libro de divulgación: Las proteínas dúctiles

Recomanació musical:


“la ciència et manté la ment desperta tota la vida”

Silvia Valenzuela Lamas
Investigadora Principal ERC-StG ZooMWest
Consejo Superior de Investigaciones Científicas-Institució Milà i
Fontanals (CSIC-IMF)

Estudio la dieta i la ramaderia de les poblacions humanes en diferents períodes de temps. Combinant arqueologia, biologia i química isotòpica, miro com la dieta i els animals canvien segons l’escenari soci-polític de cada moment. El que mengem és un reflex de la nostra realitat!

Enllaços:
https://zoomwest11.wixsite.com/zoomwest
https://m.facebook.com/ZooMWest/
https://csic.academia.edu/SilviaValenzuelaLamas

Participa en el projecte de divulgació inclusiva #BCN6000Años del grup de l’Arqueologia de les Dinàmiques Socials de (IMiF – CSIC), FECYT i LCATM: https://youtu.be/zd38ulLh3Q4

Recomanació musical:
“De esta canción me gusta la continuidad y la potencia de las guitarras, que junto a la letra te transportan como a otra dimensión. Cuando la oigo me dan ganas de escucharla a todo volumen y perderme en ese paisaje onírico, lleno de luz, helado y levitando sobre la realidad…”


Isabel Ferrera, PhD
Dpt. of Marine Biology and Oceanography
Institute of Marine Sciences, ICM-CSIC

 

 

Recomanació musical:


Dolors Vaqué
Investigadora científica de
Institut de Ciències del Mar
“Els virus marins actuen controlant l’ abundancia i diversitat dels microorganismes planctònics, així com la seva implicació en els cicles biogeoquímics de l’oceà”.
Recomanació musical:


If you know you are on the right track, if you have this inner knowledge, then nobody can turn you off… Regardless of what they say.” BM

Sara Guirao-Rico
Posdoctoral Researcher
Evolutionary and Functional Genomics Lab
Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)

Mi principal interés siempre se ha centrado en comprender los mecanismos moleculares subyacentes a la adaptación y el papel relativo de la selección positiva en la formación de la biodiversidad. A lo largo de mi carrera científica he abordado esta cuestión mediante el estudio de diferentes componentes del genoma en diferentes organismos, desde platas a cerdos pasando por moscas, ciempiés y arañas. Actualmente, estoy investigando el papel adaptativo de los transposones (genes saltarines) en poblaciones naturales de la mosca de la fruta.

web: https://gonzalezlab.eu/

Recomanació musical:
“Lo que más me gusta de Björk es que atreve con todo: desde una bobina tesla hasta instrumentos experimentales tan poco convencionales como el Reactable. Resumiendo: le gustan los desafíos. En el álbum Biophilia, al cual pertenece este tema, se unen varias de mis pasiones: música, naturaleza y tecnología. La elección de Mutual Core se debe básicamente al significado de su nombre, algo a lo que juntos, mujeres y hombres deberíamos aspirar”.


“The test for whether or not you can hold a job should not be the arrangement of your chromosomes.”

 Bella Abzug

Anna Ullastres
Estudiant de Doctorat
Evolutionary and Functional Genomics Lab
Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)

“Vaig estudiar Biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i em vaig especialitzar en genètica i biologia cel·lular. Fa poc vaig doctorar-me en genètica investigant el paper dels elements mòbils, un tipus concret de mutació, en l’adaptació. Poc a poc anem descobrint més com es regula l’expressió dels gens a les nostres cèl·lules, i com l’ambient afecta en aquest procès”.

web: https://gonzalezlab.eu/

Recomanació musical:

Related Posts