Ciència i Convivència
Descripció
Ciència i Convivència és un cicle de tallers científic-socials i participatius, en els quals interactuen científiques, que normalment provenen del Laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona que dirigeix la Dra. Josefa González, i el públic assistent, per abordar des d’un punt de vista científic, alguns dels principals “reptes” de viure en societat: migracions, diversitat, canvis i evolució. Les investigadores expliquen als participants continguts de ciència d’avantguarda i conceptes de biologia, com l’evolució, la diversitat, la genòmica de poblacions i la metamorfosis, presentant-los com algunes de les estratègies evolutives que han demostrat els seus avantatges en la natura, i com aquest coneixement pot ser de gran utilitat en el dia a dia de les persones, afavorint la cohesió social i la convivència laboral, o inclús a la pràctica empresarial.
Ciència i Convivència es realitza des del 2016, i degut al seu gran èxit tant en la participació, la valoració i l’interès que ha anat mostrant el públic assistent, les entitats o centres on s’han realitzat els tallers i la comunitat cientifica ha fet possible que es puguin oferir any darrera any.
Característiques Destacades Dels Tallers “Ciència i Convivència”?
- Tallers científic-socials que mostren continguts de ciència d’avantguarda aplicats al nostre entorn social.
- Recerca científica pionera de centres de recerca de Barcelona portada a entorns familiars i coneguts pel veïnat.
- Conceptes de biologia i ciència com a eines de cohesió social.
- Gratuïts, on tothom està convidat a participar.
- Respecte al públic, no cal cap coneixement previ, i l’ideal és que sigui el més divers possible (Edat, condició social, formació, cultura, origen, etc.). Fins ara ha funcionat amb públics captius, com activitat extracurricular en programes: Grups d’inserció laboral, cicles formatius, grups de renda garantida, etc.
- Sessions dinàmiques, interactives i participatives per totes les audiències
- Durada d’entre 90 i 120 minuts.
- Espai de diàleg, reflexió i d’experimentació.
- Més de 5 anys realitzant-los
Objectius
- Empoderar la societat mitjançant el coneixement i la comprensió de continguts científics, promoure el creixement personal dels assistents i un canvi en la societat amb el coneixement i l’evidència científica com a eines de convivència, fomentant la tolerància i l’esperit crític.
- Fomentar el gust per la ciència, la cultura científica, les activitats i les carreres científiques entre els assistents.
- Trencar amb dos dels principals estereotips socials erronis relacionats amb l’excel·lència científica:
- el paper de la dona en la ciència
- la inaccessibilitat de la ciència per part de la societat
- Estimular la visibilitat de la pràctica científica local en tots els districtes de la ciutat de Barcelona.
- Assegurar la continuïtat de l’obertura i la transferència constant de coneixement, actuant com a pont entre el món científic i la societat. Els tallers permeten seguir l’activitat científica de grups amb projecció internacional a través de xarxes socials, rebre assessorament o participar en esdeveniments futurs.
Destinataris
Els tallers de Ciència i Convivència van dirigits a un públic molt divers, de diferents arrels i entorns socioculturals. CiC té interès especial en empoderar amb coneixement a col·lectius en risc d’exclusió, fent valdre la ciència com a oportunitat de progrés i futur i com a eina de cohesió social i al mateix temps pretén apropar la recerca pionera realitzada en centres d’investigació de la ciutat de Barcelona a entorns familiars i coneguts pel veïnat.
Per poder arribar a aquest col·lectiu tant divers, els tallers de Ciència i Convivència es desenvolupen des de espais oci-lúdics (d’entorns educatius, de formació, d’inserció professional i entorns laborals) fins als casals de barri, centres cívics, espais creatius, esportius o associacions culturals de la ciutat de Barcelona.
Estructura
Els tallers tenen lloc entre els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre i tenen una durada entre 90 i 120 min.
Les sessions són atractives, clares, dinàmiques i interactives i estan creades amb especial atenció per poder atendre la diversitat creixent dels públics assistents. A part d’incloure una secció introductòria per posar en context els participants també inclou un espai pel diàleg i la reflexió així com un espai d’experimentació i manipulació directa.
Els tallers es distribueixen:
- Presentació i activitat “trencant estereotips en ciència” (5 min).
- Teoria (40 min): presentada per un investigador del grup de recerca en qüestió, de manera interactiva i dinàmica, amb suport visual.
- Pràctica (20 minuts): a realitzar entre tots els assistents, e.g. joc de cartes, preguntes o una activitat manipulativa.
- Diàleg i Reflexió (20 minuts): es relaciona els fenòmens apresos amb la vida quotidiana, fomentant l’esperit crític i la tolerància.
En aquesta última part, els assistents són els protagonistes. A partir de les seves conclusions, es realitza un recull de testimonis que representarà el seu creixement personal a través del coneixement après. Amb aquest recull es pretén, no només estimular a la resta de la societat, sinó també motivar a la comunitat científica a buscar més punts de trobada amb la societat, ja que, com demostren els tallers, d’aquesta unió en resulta un benefici i un creixement mutu.
Requeriments tècnics per la implementació
Les sessions són totalment gratuïtes, nosaltres ens fem càrrec del material més específic que s’utilizarà per fer el taller. Els únics requeriments bàsics que es necessiten per la implementació del taller en el vostre centre o entitat són:
- Sala amb capacitat per 15 a 20 persones
- Projector
- Pissarra Vileda
- Cadires pels assistents
Qui els organitza?
“Ciència i Convivència” és una activitat organitzada per l’associació “La Ciència Al Teu Món” (LCATM) i pel Laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional del Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (IBE, CSIC-UPF) que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació General CSIC (FGCSIC).
Contacte
Per sol·licitar més informació envieu un correu electrònic a management@fruitfly.eu