- 8 sessions online amb diferents temàtiques científiques que han donat visibilitat a la recerca bàsica en biologia evolutiva que es duu a terme al nostre país, majoritàriament feta per dones.
- El cicle destaca la importància de comprendre l’evolució en el context de pandèmia actual, alhora que fomenta la cultura científica.
- Èxit de participació tant online com offline, amb oportunitats d’interacció entre el públic general i les diferents personalitats científiques participants.
- Organitzat per la Biblioteques de Barcelona i La Ciència Al Teu Món amb la col·laboració d’importants centres de recerca de Barcelona.
Aquest primer trimestre del 2021 s’ha pogut dur a terme el cicle “Visions de la Ciència. Coneixement i convivència davant la pandèmia” organitzat per Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de la plataforma divulgativa “La Ciència Al Teu Món”, que consta de
8 sessions interactives online amb diferents propostes científiques. El cicle dóna visibilitat a la recerca bàsica que es duu a terme en biologia evolutiva al nostre país, a més, feta majoritàriament per dones científiques. Per altra banda, evidencia la importància de l’enteniment de l’evolució en el context de pandèmia actual, tot incentivant la cultura científica.
“Visions de la Ciència. Coneixement i convivència davant la pandèmia” ha resultat un èxit d’assistència amb un promig de 60 – 90 persones connectades en viu i una bona interacció amb el públic assistent, amb unes 4 preguntes per sessió. Actualment les sessions han tingut més de 3800 visualitzacions en total, i fins i tot s’ha arribat a més de 900 visualitzacions d’una sola sessió.
Les sessions compten amb les explicacions de personal investigador d’importants centres de recerca de l’estat espanyol, col·laboradors de LCATM, i que pertanyen al CSIC, com son Miriam Merenciano, María Boagerts, Paula Cucal, Marina Àlvarez i Elena Casacuberta de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), Sònia Garcia i Gerard Talavera de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), Esther Garcés de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) , i Sílvia Chafino de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB). Amb l’objectiu de destacar el paper de la dona en la ciència, trencar estereotips de gènere erronis i generar referents femenins en la ciència, les activitats s’han impartit majoritàriament per investigadores, tant sènior com júnior, entre elles estudiants de doctorat.
Les investigadores i investigadors ens exposen amb claredat a cada sessió la importància del seu tema de recerca vers el context de pandèmia actual, i això demostra la seva interrelació i la importància de la divulgació d’aquest coneixement científic entre la ciutadania. El cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la COVID-19, i promou el pensament crític, tan necessari en aquest temps, sobretot per fer front al virus de la desinformació. En les sessions s’exposen processos biològics i conceptes científics molt rellevants actualment, però de difícil accès per un públic no expert, com són:
- evolució, adaptació i mutació (especialment d’un virus en el context actual),
- biodiversitat i diversitat genètica (i la seva relació amb la predisposició al contagi d’enfermetats o a diferents reaccions),
- malalties emergents i desinformació,
- processos i protocols de recerca,
- i avaluació i validació de resultats.
Així, es mostren estratègies evolutives d’èxit en la natura, i com aquest coneixement és útil en el dia a dia de les persones, perquè afavoreix la salut i la cohesió social, tot i oferint als participants arguments útils i vàlids per trencar amb prejudicis, estereotips erronis com la desigualtat de gènere i el racisme, per exemple.
Aquest cicle permet la seva visualització offline a través del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona i compta amb la Guia de lectura ‘Visions de la Ciència”, on es proposen diferents lectures disponibles i relacionades amb les propostes científiques exposades a les sessions online.
Per altra banda, la plataforma divulgativa “La Ciència Al Teu Món” posa a disposició del públic en general i de manera gratuïta a la seva pàgina web els materials sobre el contingut teòric generat durant les activitats i les referències addicionals de consulta. Aquests materials permeten la divulgació en l’educació formal de la recerca que es fa actualment en biologia evolutiva. A més, LCATM dóna continuïtat a la transferència de coneixement donant la possibilitat de seguir l’actualitat científica local a través de les xarxes socials (a Twitter, Instagram, Facebook) i a través de la subscripció a “newsletters”, a més de la possibilitat de participar en futurs esdeveniments organitzats per les diferents entitats implicades.
El cicle “Visions de la Ciència. Coneixement i convivència davant la pandèmia” forma part dels tallers lúdico-participatius “Ciència i Convivència: Aprenent i Convivint amb la Covid-19” que compten amb el finançament públic de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundación General del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la European Society for Evolutionary Biology (ESEB).
Contacte:
Roberto Torres – La Ciència Al Teu Món
rtorres@fruitfly.eu
+34691534980