Propera, enriquidora i participativa, ha estat la experiència de l’últim trimestre de 2017, als barris de Barcelona on hem tingut l’oportunitat de arribar a públics molt diversos i en diferents entorns que han acollit els tallers interactius “Ciència i Convivència”.
La plataforma de de divulgació científica La Ciència Al Teu Món i les investigadores del Laboratori de Evolució i Genòmica Funcional (González Lab) de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) van preparar un cicle de tallers sobre genòmica de poblacions, adreçats a col·lectius en risc d’exclusió habitualment allunyats de la ciència, o amb difícil accés als entorns científics. Als tallers, hem explicat com la diversitat, els canvis i les migracions, són algunes de les estratègies evolutives que han demostrat els seus avantatges en la natura, i com aquest coneixement afavoreix la cohesió social.
CiC també va destacar el paper de la dona en la investigació d’avantguarda a Catalunya, per tal de trencar amb estereotips de gènere erronis associats a la excel·lència científica. És per això que van ser
Miriam Merenciano, estudiant de doctorat de González Lab, i la mateixa Josefa González, investigadora principal del grup de recerca, les encarregades de dinamitzar els tallers, i així aprofitar per compartir la seva investigació.
En aquesta edició, volem agrair el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, i especialment el recolzament de l‘IES La Guineueta, Casal Folch i Torres i la Cooperativa Impulsem, que ens vam permetre dur a terme els tallers en als seus programes de formació, inserció i acollida. Esperem que l’any vinent, puguem portar aquesta iniciativa a nous públics, per tal de construir tots plegats una societat basada en el coneixement, el pensament crític i el respecte per l’evidencia. Una societat realment igualitària, competent, diversa i amb visió de futur.