El passat mes de juny al Castell de Sant Jordi de l’Ametlla de Mar (Tarragona) es va inaugurar l’exposició interactiva SeaSensations dissenyada per la plataforma de comunicació científica La Ciència Al Teu Món (LCATM) juntament amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC ).
SeaSensations és la primera exposició interactiva, multisensorial i immersiva en la qual el públic ha pogut dimensionar per primera vegada la immensitat, diversitat i particularitats de l’univers dels microorganismes marins a través de la manipulació i comparació de models de microorganismes amb elements quotidians com a referència.
SeaSensations ofereix als assistents una perspectiva per descobrir la dimensió espacial dels milions de microorganismes del plàncton d’una gota d’aigua de mar, invisibles a la nostra vista, i així imaginar i interioritzar les dimensions d’aquests organismes. La creació de les sensacions s’aconsegueix mitjançant una contínua i dinàmica interacció entre el públic i els mòduls interactius de l’exposició. A través d’aquesta interacció, els sentits dels participants s’estimulen per crear unes emocions que els permet descobrir, experimentar y sentir en primera persona les sorprenents característiques i capacitats dels diferents microorganismes, i les inimaginables escales espacials entre ells. Al mateix temps, l’exposició fa reflexionar els visitants sobre la rellevància que tenen els microorganismes marins en el funcionament de l’ecosistema marí i de la seva interacció amb els humans.
La finalitat de l’exposició es convidar a la societat a explorar nous paradigmes en microbiologia marina, obrir una porta a un univers invisible i pràcticament desconegut i posar a l’abast de tots els ciutadans les investigacions sobre l’estudi d’aquests microorganismes, del seu paper tant en l’ecosistema marí con en el clima global, que es porten a terme en els laboratoris de l’ICM, centre líder internacionalment en investigació marina.
Per transmetre de forma senzilla i amena el coneixement generat en els laboratoris de l’ICM al públic assistent, durant tot el procés de desenvolupament del projecte, des de la creació de dinàmiques i materials fins a la creació dels mòduls i mobiliari utilitzat per l’experiència, s’ha involucrat activament l’Associació de Discapacitat Visual de Catalunya i la Cooperativa d’Inserció
Laboral Impulsem. A més, per la seva implementació, logística i transmissió de coneixements en l’Ametlla de Mar (Tarragona) s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa d’educació ambiental i serveis marins Plàncton i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar (Tarragona). A través de la interacció contínua amb els centres col·laboradors, l’exposició s’ha adaptat a les mesures de seguretat contra la COVID-19. Per exemple, s’han desenvolupat tecnologies de detecció de moviment per evitar que el públic manipulés els mòduls i que al mateix temps pogués gaudir de l’experiència.
Taller de co-creació SeaSensations.
El dimarts, 21 de setembre de 2021 a les instal·lacions de l’ICM amb la col·laboració de l’Associació de Discapacitat Visual de Catalunya es va dur a terme un taller de co-creació. En aquest taller interactiu i dinàmic, els i les participants de l’Associació de Discapacitat Visual de Catalunya van compartir la seva experiència, coneixements i idees de com adaptar tècniques i metodologies d’interpretació utilitzades per aquest col·lectiu. La finalitat del taller va ser obtenir noves idees per implementar-les en les properes activitats que estan adreçades a públic en general, i permetre tant al públic amb i sense discapacitat visual dimensionar, entendre i adaptar el imperceptible, però fascinant univers dels microorganismes marins, així com incorporar les adaptacions necessàries a l’exposició de SeaSensations perquè l’experiència dels i les assistents sigui única.
Paquita García de l’Associació #Discapacitat Visual Catalunya ens va compartir el que per a ella representa el mar.
Durant la Setmana de la Ciència, que se celebrarà de l’1 al 14 de novembre, i a la jornada de portes obertes 17 i 18 de 2021, l’exposició es trobarà a les instal·lacions de l’ICM i estarà oberta gratuïtament a tot el públic.
Per poder fer arribar aquest coneixement científic a el públic durant els propers mesos s’organitzaran diversos esdeveniments en diverses localitats, les dates i els llocs s’anunciaran pròximament.
Una de les finalitats de l’exposició és divulgar i transmetre els coneixements científics generats a l’ICM a tots els ciutadans, per això si el vostre centre o entitat està interessada en acollir l’activitat us podeu posar en contacte amb la plataforma de comunicació científica La Ciència Al Teu Món. L’exposició està pensada perquè sigui itinerant i fàcil d’adaptar-la a qualsevol espai i condicions.
Organitzat per:
SeaSensations és una exposició organitzada per la investigadora Esther Garcés juntament amb altres investigadors/es de l’Institut de Ciències de la Mar (ICM-CSIC) i dissenyada per Roberto Torres director de la plataforma de comunicació científica La Ciència Al Teu Món. L’exposició, finançada per La Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Discapacitat Visual de Catalunya, la Cooperativa d’Inserció Laboral Impulsem, l’empresa Plàncton i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar (Tarragona).