No és cap somni d’algun visionari, avui dia ja és una realitat.
Probablement mai no t’ho has parat a pensar, però gran part de la roba que portes està confeccionada amb materials sintètics, creats per l’home. L’ús de la ciència i la tecnologia a la moda té com a finalitat facilitar la vida quotidiana a la nostra societat.
Fins a principis del segle XX la gent es vestia amb roba confeccionada a partir de fibres naturals, com el lli, el cotó, la llana o el cuir. Ja a finals del segle XIX es van inventar les fibres artificials, obtingudes mitjançant tractaments químics de materials existents a la natura, com ara la cel·lulosa o la seda. I als anys 30 del segle passat els científics van desenvolupar les primeres fibres sintètiques, creades mitjançant la polimerització (és a dir, la unió de moltes unitats simples) de productes principalment derivats del petroli. Segur que has sentit parlar del niló o el polièster, doncs aquests dos materials pertanyen a aquest últim grup de fibres.
Des de llavors, els teixits naturals estan sent, cada vegada més, reemplaçats o combinats amb aquests elements sintètics amb la finalitat d’aportar a la nostra roba noves característiques, com poden ser una major resistència, major capacitat aïllant o impermeabilitat.
Però tot això …, això ja és passat!
Mira al teu voltant, inspecciona el món on vius. La tecnologia ha envaït també la nostra roba. Les sabates esportives amb càmera d’aire existien ja abans que tu haguessis nascut. Aquestes sabates es van crear per suavitzar l’impacte dels talons dels corredors amb el terra i així disminuir el risc de lesions quan entrenaven o competien. El desenvolupament d’aquest calçat va ser el resultat de la cooperació entre científics, atletes i dissenyadors.
Posteriorment sorgirien les sabates amb rodes o amb soles que s’il·luminen i que tan de moda han estat.
Actualment, la tecnologia va més enllà de la estètica i s’estan fabricant peces de vestir que busquen millorar la nostra qualitat de vida, tant a l’àmbit de l’oci o del treball com al de la salut.
Seguint en el camp del calçat, trobem les sabates intel·ligents, denominades ‘Talking shoes’, que Google està desenvolupant en col·laboració amb la firma esportiva Adidas i que incorporaran el sistema operatiu Android, altaveus i una sèrie de sensors que enviaran per Bluetooth les dades generades pel moviment a un terminal mòbil. D’aquesta manera pots controlar el ritme del teu entrenament i controlar així el teu esforç.
https://www.europapress.es/portaltic/gadgets/noticia-talking-shoes-zapatillas-inteligentes-android-google-20130311142042.html
A finals de 2011 la marca ElectricFoxy ja va presentar la jaqueta ‘Ping’, que permet comunicar-te amb els teus amics a través de gestos quotidians com ara cordar un botó o tancar una cremallera. Però el que més crida l’atenció d’aquesta peça de vestir és, potser, que és capaç de connectar-te al teu compte de Facebook sense fils i des de qualsevol lloc, simplement posant-te la caputxa. Aquesta empresa està investigant per tal de crear nova roba que ofereixi moltes més possibilitats.
https://www.electricfoxy.com/projects/ping/
Al camp de la salut els científics no es queden enrere i han desenvolupat, per exemple, samarretes que determinen els nivells de contaminació de l’aire que respirem gràcies a una sèrie de sensors que detecten el CO2. (https://blogs.lainformacion.com/futuretech/2011/01/20/llegan-las-camisetas-con-organos-termocromicos-que-detectan-la-contaminacion/) També s’està investigant en la creació de teixits amb propietats antimicrobianes per a evitar infeccions, mitjançant la incorporació de nano-partícules de metalls com ara el zinc o el coure. (https://www.noticiasusodidactico.com/blog/2011/11/crean-en-peru-tejido-antimicrobiano-con-nanoparticulas/). Al mercat ja podem trobar samarretes i mitjons amb nano-partícules de plata que eliminen la pudor generada pels bacteris que creixen als teixits com a conseqüència de la sudoració. (https://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=ES_NEWS&ACTION=D&SESSION=&RCN=35663).
Avui en dia, també es comercialitzen moltes peces de vestir que incorporen petites plaques solars o mecanismes que aprofiten el moviment o la calor corporal per a emmagatzemar energia i que pugui ser utilitzada per carregar dispositius com els telèfons mòbils o els reproductors multimèdia.
I això és només el començament …
Així que la propera vegada que vagis a comprar roba o miris un anunci a una revista o a Internet, busca la ciència que hi ha al darrere d’aquesta peça. Ja no la veuràs amb els mateixos ulls. Pots trobar qualsevol aplicació al que portes posat.
Redacció: Nestor Santiago