Els primers símptomes de l’entrenament, les tiretes: desmentint mites

Acompanyem a l’Andreu Fabregat en la seva primera setmana d’entrenament

He acabat la primera setmana d’entrenaments per la Costa Brava Xtreme Running sumant 70 quilometres a les cames. El diumenge vaig fer tirada llarga de 25 quilòmetres per muntanya. Comencen les famoses tiretes o agulletes popularment conegudes per tothom.
Realment, tenim clar que són les tiretes?
El nom mèdic és mialgia diferida. Les tiretes apareixen de 24 a 72h  després de posar la musculatura a un esforç al qual no està acostumat. Diferents teories han aparegut intentant explicar el mecanisme per el qual apareixen les tiretes.
La més acceptada científicament és la postulada pel científic Theodore Hugh [1]. Qui va demostrar que les tiretes apareixien com a resultat de micro traumatismes de la musculatura durant l’exercici degut a l’increment de la tensió i la força dels músculs durant l’exercici. Altres teories que han aparegut tals com que les tiretes són degudes a l’acumulació de l’àcid làctic resultant de la activitat metabòlica de les cèl·lules musculars i que acaba cristal·litzant s’han demostrat que eren errònies [2]. Aquí tenim una mostra del que la ciència pot fer per nosaltres.

Salut, ciència i quilòmetres!

Andreu

[1] Hough, Theodore. Ergographic studies in muscular soreness. American Journal of Physiology. 1902 (7): 76–92.
[2] Asmussen E. Observations on experimental muscle soreness. Acta Rheum Scand. 1956(2):109-116.

Related Posts