BCN Evolution Day 25 de Novembre Museu de la Ciència CosmoCaixa

BCN Evolution Day 25 de Novembre Museu de la Ciència CosmoCaixa

El proper dissabte 25 de novembre La Ciència al Teu Món (LCATM) en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona organitza la segona edició de BCN Evolution Day al Museu de la Ciència CosmoCaixa, per a commemorar la publicació del llibre “L’Origen de les espècies” de Charles Darwin.

Serà una jornada d’activitats de divulgació sobre evolució amb diversos formats de participació: Micro xerrades, presentacions, tallers i altres.

Hi tindreu l’oportunitat de conéixer investigadors/es dels principals centres de recerca que fan evolució a Barcelona: IBE (CSIC-UPF), UAB, IPHES, IBB (CSIC) i UB.

============= 

PROGRAMACIÓ BCN EVOLUTION DAY, 25 DE NOVEMBRE A COSMOCAIXA

Mostra Ciència Ciutadana i evolució
Horari: 10:00 a 14:00 h        Espai: Hipatia

Català/Castellà

Exposició de materials interactius, demostracions, recursos i projectes de divulgació i ciència ciutadana en evolució:

============= 

“Melanogaster, Catch The Fly!”
Ciència ciutadana, elements mòbils, mutants i adaptació a l’ambient.Activitat sobre genòmica i les tècniques més modernes de seqüenciació, utilitzades per identificar els elements mòbils implicats en l’adaptació dels organismes als nous ambients, utilitzades pel Grup de Genòmica Funcional i Evolutiva de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Aquesta activitat comptarà amb la participació dels participants del programa “Ciència i Convivència” de LCATM, que ens ajudaran a explicar el procés de classificació de mostres biològiques de Drosophila, amb l’ajuda “Magni-Fly”, el dispositiu que et permetrà al públic participant convertir el teu telèfon mòbil en una lupa estereoscòpica, dissenyat per ciutadans i ciutadanes participants del projecte “Melanogaster, Catch the Fly!, la primera xarxa europea de ciència ciutadana en genòmica de l’adaptació”, que també ens presentaran “Track the Fly” l’estació meteorològica dissenyada per ciutadans/es per monitoritzar l’impacte del canvi climàtic en la biodiversitat en la teva localitat.

[El projecte de ciència ciutadana #MelanogasterCTF està organitzat pel Laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional del CSIC, i la plataforma de divulgació científica La Ciència Al Teu Món (LCATM), amb la col·laboració del Consorci Europeu de Genòmica de Poblacions de Drosophila (DrosEU), i amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació. (FECYT) i el Consell Europeu de Recerca (ERC).]

============= 

“Adapta’t: La nostra història evolutiva llegida en el genoma”

Sabies que els nostres genomes actuals conserven informació sobre la història evolutiva de la nostra espècie? Per exemple, poden revelar-nos de quina manera diferents poblacions humanes s’han adaptat a grans canvis culturals, com la transició de les poblacions caçadores-recol·lectores als assentaments agrícoles del neolític; o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems, com els inuits a les gèlides tundres àrtiques. Et convidem a navegar pels nostres genomes i a descobrir-ho en primera persona, tot participant en diverses activitats interactives conduïdes per alumnes del grau de Genètica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

============= 

Taller: “Diversitat, migracions i canvi: estratègies evolutives davant dels grans reptes socials”
Horari: 11:00 h         Espai: Aula Sigma

Català / Castellà    

Dra. Marta Coronado, Grup de Genòmica Funcional i Evolutiva de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).

Les forces de l’evolució, rutes migratòries de la nostra espècie, genòmica de poblacions, i la importància de la variabilitat genètica i la diversitat al nostre voltant. Importants conceptes i estratègies evolutives exitoses en la naturalesa, i com aquest coneixement és útil en el dia a dia de les persones, afavorint la salut i la cohesió social.

============= 

Taller: Com es genera la biodiversitat?, aspectes generals sobre la recombinació genètica

Horari: 12:00 h         Espai: Aula

Català/Castellà
Impartit pel Ruiz Herrera Lab (UAB)Com és que nosaltres ens assemblem tant a la nostra mare com al nostre pare? Per què alguns animals s’assemblen més entre ells i altres són tan diferents? Vine al taller de “Com es genera la biodiversitat!” a descobrir-ho.

Micro-Xerrades
Horari: 11:00 a 12:00 h                  Espai: Lab Math

Català/Castellà
“Genomes gegants: descobreix les plantes amb molt ADN!”

Pol Fernández (IBB)
Durada: 15 min

Sabíeu que existeixen plantes que tenen 50 vegades més ADN a les seves cèl·lules que nosaltres? En aquesta xerrada parlarem de com algunes espècies vegetals han arribat a acumular tanta informació genètica i com les estudiem. A més a més, explicarem quines són les conseqüències que pot tenir per a elles tenir un genoma tan gran i per què és tan important estudiar-los.

“Els misteris evolutius que amaguen les margarides.”

Ivan Perez Lorenzo (IBB)

Durada: 15 minuts.

Explorarem el món de les Asteraceae, destacant-ne la diversitat i misteris evolutius. Es revelaria com aquestes plantes ens poden enganyar pel que sembla una sola flor, però ser moltes, cosa que facilita la formació de fruits. S’esmentaria la variabilitat en la sexualitat i simetria de les seves flors, les estratègies beneficioses de les quals encara es desconeixen.

Una Mirada LGTBIQA+ a l’arbre de la vida: diversitat sexual, afectiva i de gènere.

Simón Perera del Rosario, Institut de Biologia Evolutiva / Una Mirada LGTBI+ / PRISMA

Durada: 25 min

La diversitat sexual, afectiva i de gènere que caracteritza les persones LGTBIQA+ no és una cosa exclusiva de l’ésser humà, sinó una més de les característiques que la nostra espècie, “Homo sapiens”, comparteix amb animals i altres éssers vius. En aquesta xerrada repassarem la diversitat sexual, afectiva i de gènere (que a la nostra espècie anomenem “diversitat LGTBIQA+”) per tot l’arbre de la vida.

============= 

CONFERÈNCIES
Horari: de 12:30 – 14:00h               Espai: Lab Math

Català/Castellà

“El Sapiens assassí i El Ocaso Dels Neandertals”

Bienvenido Martínez-Navarro (IPHES)

Quan pensem en la megafauna terrestre, ens ve al capdavant una imatge de les sabanes africanes amb els seus elefants, girafes, hipopòtams, rinoceronts, búfals, lleons o hienes. Però les mateixes espècies, o similars, han poblat Euràsia o Amèrica fins a la gran extinció del final del Plistocè. Quina responsabilitat té la nostra espècie, Homo sapiens, en aquesta catàstrofe?

“Un conte sobre la biodiversitat: llegint l´ADN”

Aurora Ruiz-Herrera (UAB)

En un món ple de diversitat biològica, la recerca per desxifrar el model genètic que hi ha a la base de tot és essencial per entendre les complexitats de l’organització del genoma, és la clau per desentranyar la interacció dinàmica de les espècies, l’evolució i els mateixos orígens de la biodiversitat. La doctora Aurora Ruíz Herrera ens embarcarà en un viatge per explorar la visió global de com els genomes s’organitzen meticulosament, es regulen i es transmeten a través de les generacions en el regne dels vertebrats

“Svante Pääbo: A la recerca de genomes perduts”

Antonio Barbadilla (UAB)

En aquesta conferència, el Dr. Barbadilla ens guiarà a través de la investigació de Svante Pääbo sobre la seqüenciació de gens antics, un treball que li va valer el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any passat. Prepareu-vos per una exploració fascinant en l’àmbit de la genètica i l’evolució.”

============= 

Trobada entre artistes gràfics i científics evolutius “Sci-Story Board”

Horari: 16.00 h                     Espai: Auditori

Durada: 1h 15 min.

Català/Castellà

Es convidarà il·lustradors/es professionals a treballar en parella amb científics/ques per tal de crear junts, una petita història gràfica (Storyboard) que representi i expliqui (en 6 imatges com a màxim) de manera atractiva i sobre tot entenedora, la recerca, trajectòria o algun concepte específic sobre evolució en el qual el o la científica es trobi treballant.

Científics/es convidades:

Sònia Casillas, Professora agregada i investigadora al Departament de Genètica i Microbiologia i a l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Isabe Almudi, Investigadora “Beatriz Galindo” al Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona.

David Martí, Investigador Principal al Laboratori d’evolució i biologia del desenvolupament de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).

Artistes gràfiques:

Marcelo Videla Eissmann, Irene Vilalta i Carla Alcántara

============= 

Science And Music Sharing Notes
Horari: 18.30h                      Espai: Auditori

Durada: 1h 15min.

Català/Castellà

Un espai de diàleg entre ciència i art, en format d’entrevista-conversació, sobre un escenari i en directe, una personalitat científica i una personalitat artística, amb una personalitat de la cultura, la política o moviment social en representació de la societat en general com a moderador/a. Els i les convidats compartiran amb el públic d’un diàleg en el qual artistes i científics comparteixen la seva feina, es fan preguntes i s’expliquen uns als altres, el seus processos de creatius, de recerca, i exercicis d’experimentació. Durant aquesta conversa i de manera intercalada, científics i artistes oferiren al públic petites mostres de la seva feina i interpretacions artístiques. Aquest format, permet establir un pont interdisciplinari d’aprenentatge entre les arts i la ciència, i obrirà noves audiències a les diferents disciplines.

Artista Convidada: Queralt Lahoz. Sens dubte, una de les sensacions musicals dels darrers anys al nostre país, i ara també més enllà de les seves fronteres. Recentment guardonada amb un dels prestigiosos premis Music Moves Europe 2023, atorgats per la Unió Europea, es postula com una de les artistes amb més present i futur de tota l’escena nacional, abanderant una de les propostes musicals més trencadores i atractives del moment. A la seva música, travessada pels sons llatins, d’arrel i urbans, el soul, el hip hop i el dance-hall dialoguen amb gràcia i naturalitat sobre una aura de cobles i boleros que emergeixen de manera espontània dels seus orígens flamencs i dels seus paisatges personals. Nascuda a Santa Coloma de Gramenet, nucli de migració andalusa a la perifèria de Barcelona, on va migrar gran part de la seva família procedent de Granada, Queralt Lahoz descansa en la seva tradició, es recolza en la genealogia de les dones treballadores de la seva vida i en la seva infància suburbana per traçar un pont florit entre passat, present i futur, que imprimeix a la seva música un caràcter inconfusible. Amb aquesta combinació l’artista catalana desafia el que és convencional i és capaç de transmetre la força i la delicadesa pròpies d’una supervivent. Queralt Lahoz té una de les veus més impressionants de l’escena, amb capacitat per cantar un bolero clàssic i rapejar el més pur estil dels noranta amb la mateixa habilitat.

Científica convidada: Dra. Josefa González. Investigadora Principal del Grup de Genòmica Funcional i Evolutiva de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). La investigació al seu laboratori se centra a comprendre com els organismes s’adapten a entorns naturals i urbans. Combinen enfocaments multiòmics amb anàlisis moleculars i fenotípics per identificar i caracteritzar mutacions adaptatives, en particular aquelles induïdes per insercions d’elements transposables. La investigació al laboratori ha estat finançada per una Beca d’Integració de Carrera de l’MSCA, una Beca Consolidator de l’ERC i diverses subvencions del Govern Espanyol. Ella és la co-fundadora i coordinadora del Consorci Europeu de Genòmica de Poblacions de Drosophila, que reuneix més de 70 laboratoris de 28 països, co-PI a AdaptNET i membre del TE (Transposable Elements) Hub. Actualment, és vicepresidenta de la Societat Europea de Biologia Evolutiva (ESEB), a més de membre del consell directiu de Societat de Biologia Molecular i Evolució (SMBE) i membre del grup de treball IDEA, també a la SMBE. També co-lidera un projecte de ciència ciutadana, “Melanogaster: Catch The Fly!”, que involucra estudiants de secundària i professors en la monitorització de l’impacte del canvi climàtic en poblacions naturals de Drosophila.

Moderadora convidada: Diana Escobar, Coordinadora de projectes, Barcelona Ciència i Universitats. Ajuntament de Barcelona.

============= 

14:00 Àrea d’exposicions
Visita guiada a l’exposició temporal “Dinosaures de la Patagònia” (Places limitades)

============= 

“Cinema Evolució”

Projecció de vídeos de divulgació per comprendre la vida que ens envolta

De 10:00 a 20:00 h
Català/Castellà amb subtítols en anglès.

Related Posts