Nova campanya de ciència ciutadana #MelanogasterCTF

Nova campanya de ciència ciutadana #MelanogasterCTF

Per cinquè any consecutiu, el principi de l’estiu dóna el tret de sortida a la campanya de recol·lecció de mostres biològiques del projecte de ciència ciutadana Melanogaster: Catch the Fly! (#MelanogasterCTF), liderat per la plataforma de divulgació científica, La Ciència Al Teu Món (LCATM), i el Laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional (González Lab) de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona. La campanya 2020 de #MelanogasterCTF es desenvoluparà entre el juliol i l’octubre. Durant aquest temps, professorat i estudiants de 14 escoles, pertanyents a 6 comunitats autònomes espanyoles i l’estat alemany de Baden-Württemberg, participaran al projecte.

En el projecte de ciència ciutadana #MelanogasterCTF, professorat i estudiants de centres educatius en zones rurals col·laboren amb científics recollint, classificant i analitzant mostres biològiques de Drosophila (mosca de la fruita) en camps de cultiu fruital de la seva zona. Això permet estudiar la base genòmica de l’adaptació, és a dir, els canvis en la informació genètica que permeten als organismes adaptar-se a l’ambient. En la present edició i gràcies al reconeixement de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el projecte amplia la seva base amb la participació d’instituts en regions urbanes a través de l’activitat Molecular Fly Lab,consistent en un laboratori portable de biologia molecular en què els estudiants validaran alguns dels resultats obtinguts pel projecte, i a estudiants universitaris a través de l’activitat Code the Fly,en què s’analitzaran els resultats mitjançant mòduls d’anàlisi bioinformàtica desenvolupats pel projecte #MelanogasterCTF.

#MelanogasterCTF contribueix directament als objectius de de la xarxa europea de recerca en genòmica de poblacions de Drosophila, DrosEU, que compta amb 61 laboratoris en 29 països d’Europa, Amèrica, Orient Mitjà i Oceania, amb la qual LCATM té una estreta relació, i de la qual González Lab és també coordinador. La recol·lecció i classificació de mostres de Drosophila (mosques de la fruita) realitzada per l’alumnat, professorat i altres científics ciutadans participants en #MelanogasterCTF facilita, accelera i economitza el procés de col·lecció de mostres, permetent als científics professionals centrar-se en l’anàlisi genètica i la interpretació de les dades. La pregunta fonamental a resoldre és: “com s’adapten genèticament els organismes a nous entorns?”. Encara que sigui una pregunta de ciència bàsica, la seva resposta té ramificacions amb aplicacions importants per al conjunt de la societat: resposta a el canvi climàtic, espècies invasores i plagues; resistència dels bacteris als antibiòtics o d’altres cèl·lules als fàrmacs (p.ex. quimioteràpies); i fins i tot comprendre com els virus s’adapten a nous organismes, d’especial rellevància actualment en el context de la pandèmia de COVID-19 causada pel virus SARS-CoV-2. El treball de la xarxa DrosEU en col·laboració amb el projecte #MelanogasterCTF ja ha obtingut interessants resultats, com el descobriment del “virus Tomelloso”, que infecta Drosophila melanogaster,o la realització del primer mapa europeu de la variació genètica de Drosophila melanogaster.

En cada campanya de col·lectes, els estudiants i professorat, en primer lloc, es desplacen a camps fruitals propers als seus centres educatius. Allà, amb l’ajuda de material específic proporcionat o inspirat pel projecte, com aspiradors entomològics i trampes amb bastidors de brodar, atrapen les Drosophilas (mosques de la fruita) al costat de fruites que s’hagin caigut dels arbres i no siguin útils com a aliment. Les drosòfiles s’adormen, i posteriorment es classifiquen segons el seu sexe (mascles i femelles) i espècie: Drosophila melanogaster, Drosophila simulans, Drosophila suzukii, o altres espècies. Això es fa en els laboratoris dels centres educatius, bé amb lupes dels propis laboratoris o amb dispositius creats pel projecte #MelanogasterCTF, que reben el nom de Magni-Fly i converteixen qualsevol smartphone en una lupa que permet diferenciar entre les espècies i sexes de les mosques. Un cop classificades, les drosòfiles s’envien als laboratoris científics per seqüenciar i analitzar el seu ADN. És important realitzar aquestes col·lectes cada any, per poder seguir els canvis en l’ambient i com es relacionen amb les noves generacions de mosques i la seva variació genètica.

#MelanogasterCTF ha anat creixent progressivament des del seu inici pioner l’any 2016 amb dues escoles espanyoles, a Baza i Tomelloso, fins a les actuals 14 escoles participants en 6 comunitats autònomes diferents (Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Navarra i el País Valencià). A la passada edició 2019, es va incorporar també l’escola alemanya Justus von Liebig, al municipi de Waldshut-Tiengen (Baden-Württemberg), en plena Selva Negra. En futures edicions, s’estudia la incorporació de noves escoles a França, Itàlia, Portugal, Sèrbia, Turquia i altres països.

Des de l’organització de #MelanogasterCTF animem a tots els centres educatius, professorat i estudiants, a formar part d’aquesta experiència que permet entrar en contacte directe amb la investigació internacional capdavantera. També convidem als actuals participants a que involucrin a les seves amistats, veïnes i veïns, agents del sector agrícola i entitats relacionades (p.ex. organitzacions de protecció del medi ambient), ja que això permet ampliar la magnitud del projecte i de les accions dels participants. Finalment, recordem que el projecte està obert a altres països, tant d’Europa com d’Amèrica del Sud i de la resta de món. Podeu contactar amb nosaltres a través de la nostra secció de Contacte.

#MelanogasterCTF s’adapta a la COVID-19
Donades les circumstàncies que travessa tota la societat amb la pandèmia de COVID-19, aquest any es preveu que la campanya tingui característiques especials. El protocol original de captura de mostres biològiques funciona bé dins les mesures de protecció contra la COVID-19, ja que requereix que les i els participants colectin el més allunyats possible entre ell(e)s, per assegurar que les drosòfiles pertanyen a diferents famílies. A més, els participants s’organitzaran en petits grups o de forma individual en aquells casos en què no pugui desplaçar-se tota la classe. També es comptarà amb un protocol alternatiu i recomanacions de seguretat que promourem des de l’organització del projecte, i que inclourà recomanacions com mantenir la distància de seguretat i l’ús de mascaretes en tot moment, fer l’aspiració entomològica de forma individual i no compartir el material, i desinfectar el material entre usos per diferents persones.

Sobre #MelanogasterCTF
El projecte de ciència ciutadana #MelanogasterCTF proposa la col·laboració sinèrgica entre científics i escoles i instituts. En el projecte, el personal científic prepara materials educatius sobre l’objectiu científic del projecte, alhora que ensenyen a professorat i alumnat l’ús de tècniques que permeten recollir, classificar i analitzar els organismes d’estudi, les Drosophilas (mosques de la fruita). El projecte permet que els científics accedeixin a una quantitat de mostres biològiques (mosques) que d’altra manera seria impossible, o molt més costós en temps, diners i recursos materials. Per al professorat i estudiants, el projecte suposa l’oportunitat d’integrar-se en un veritable projecte internacional d’investigació científica, treballant com a ciutadans científics mà a mà amb els científics professionals. L’objectiu científic del projecte és estudiar la base genòmica de l’adaptació, és a dir, els canvis en la informació genètica que permeten als organismes adaptar-se a l’ambient. El projecte #MelanogasterCTF compta amb el suport i el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Consell Europeu d’Investigacions (ERC).

Related Posts