Per cinquè any consecutiu, els tallers gratuïts de cultura científica Ciència i Convivència (CiC), adreçats a tota la ciutadania de Barcelona, portaran a la ciutat la possibilitat d’empoderar-se amb coneixement, fent valdre la ciència com a oportunitat de progrés i futur i com a eina de cohesió social. Els participants, que gaudiran dels tallers de forma adaptada a les mesures d’higiene, aforament i distància física adequades a l’actual situació provocada per la COVID-19, aprendran arguments útils per trencar amb prejudicis i estereotips erronis com la desigualtat de gènere i el racisme, a travès d’una sèrie de temàtiques científico-socials com són l’evolució dels éssers vius i les seves forces, la relació entre virus i humans, l’evolució cultural, o l’adaptació al medi ambient a través de la selecció natural, entre d’altres. Enguany, gràcies al suport adicional de la Societat Europea de Biologia Evolutiva (ESEB), el projecte s’internacionalitzarà a través de la seva implementació pilot a altres països d’Europa i la celebració a Barcelona del CiC BCN Darwin Day, una jornada interdisciplinària en què professionals de l’educació, la salut, el medi ambient i la cultura, entre d’altres, trobaran un espai de diàleg al voltant de la cultura científica i la importància de l’evolució i les estratègies evolutives en el seu dia a dia.
Ciència i Convivència (CiC) és un projecte cultural integral liderat per la plataforma de divulgació científica La Ciència Al Teu Món (LCATM). A través de tallers lúdico-participatius, especialment adreçat a escolars i col·lectius en risc d’exclusió habitualment amb poc accés a la cultura i la ciència i vulnerables a la desinformació, Ciència i Convivència aborda científicament i entenedora alguns dels principals reptes de la societat actual i associats a la COVID-19: migracions, (bio)diversitat, evolució, adaptació, malalties emergents, desinformació i equilibri ecològic. D’altra banda, la crisi del coronavirus ens recorda més que mai la importància de la biodiversitat, un dels conceptes claus dels tallers Ciència i Convivència. La biodiversitat ens pot protegir de malalties infeccioses i podria oferir-nos més oportunitats davant a un esdeveniment com el de la pandèmia actual.
Els tallers faran arribar al públic la ciència d’avantguarda, mostrant com les estratègies evolutives exitoses a la natura i la societat són útils al dia a dia de les persones, afavorint la salut i la cohesió social, p.ex. fent-les entendre l’evolució dels virus o dels fake news i conspiranoies. Els tallers tenen una durada d’entre 90 i 120 minuts, incloent-hi un espai pel diàleg i la reflexió. Aquest any inclouen un apartat d’experimentació i manipulació directa per a les persones amb més curiositat i interès que moltes vegades, per timidesa, prejudicis o inseguretat, no s’atreveixen a aprofundir o preguntar. Aquesta activitat es troba dirigida especialment al públic femení, ja que moltes vegades aquestes persones més curioses són noies joves. En general, Ciència i convivència destaca el paper de la dona en la ciència, trencant estereotips de gènere erronis, ja que les activitats s’imparteixen per investigadores de l’Institut de Biologia Evolutiva (lBE) de Barcelona.
Viure en societat actualment planteja nombrosos reptes, les respostes a molts dels quals, des d’un punt de vista científic, són en realitat estratègies evolutives que han demostrat molts avantatges a la natura. Tal i com han demostrat les quatre edicions prèvies de Ciència i Convivència, realitzades entre 2016 i 2019 amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, les accions que promoguin la comprensió d’aquestes estratègies fomenten una societat tolerant i amb sentit crític i contribueixen a millorar la convivència. De forma complementària, les edicions prèvies també han demostrat que la relació entre el món científic i la resta de la societat ha de ser sinèrgica, on les dues parts surtin beneficiades, i que pot establir-se de manera local, dins Barcelona, gràcies a l’alta qualitat i excel·lència de la recerca que s’hi fa.
Els resultats anteriors extremadament satisfactoris, l’excel·lent valoració, i l’interès que han mostrat per continuar tant el públic assistent com la comunitat científica i els espais com casals, escoles, centres cívics i entitats de caràcter social que van acollir els tallers, ens impulsen a continuar i adaptar la present edició de Ciència i Convivència a les condicions d’higiene, aforament i distància física, així com d’incertesa entre la ciutadania, que genera l’actual situació de COVID-19.
Mitjançant els tallers gratuïts de Ciència i Convivència, els investigadors volen reconèixer l’esforç econòmic i humà que suposa la pràctica científica per al país, oferint a la societat la possibilitat d’establir una relació a llarg termini amb la recerca d’avantguarda, aportant-li uns recursos, un coneixement i unes estratègies que podran aplicar en el seu dia a dia (per exemple, conèixer per què la diversitat és un avantatge i no un inconvenient a través de la comprensió de la diversitat d’espècies, o els beneficis de la feina en equip a partir de la comprensió de l’evolució dels organismes multicel·lulars). Això només serà possible amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’ESEB, conjuntament amb la valuosa col·laboració de les entitats socials i de l’equip interdisciplinari d’investigadors i comunicadors a càrrec del projecte.