Programació Del 18 de gener al 8 de març de 2021

Programació Del 18 de gener al 8 de març de 2021

Del 18 de gener al 15 de març de 2021

Aquest cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la covid-19: biodiversitat, diversitat genètica, evolució, adaptació, malalties emergents i desinformació. A partir de conceptes científics sobre biologia evolutiva en el context de la ciència d’avantguarda, realitzada per investigadores del CSIC, s’explicaran importants conceptes relacionats amb la covid-19, el seu origen i expansió, mostrant estratègies evolutives d’èxit en la natura, i com aquest coneixement és útil en el dia a dia de les persones, perquè afavoreix la salut i la cohesió social.

Hi col·labora: La ciència al teu món.


Del genotip al fenotip, adaptació i la PCR
Dilluns 18 de gener a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Miriam Merenciano, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).
Adaptació per selecció natural, estructura del nostre genoma, i com funciona la tècnica de PCR utilitzada actualment per diagnosticar la covid-19 i moltes altres aplicacions.


Evolució, variabilitat genètica i pandèmies
Dilluns 25 de gener a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  María Bogaerts, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).
Les forces de l’evolució, rutes migratòries de la nostra espècie, genòmica de poblacions i la importància de la variabilitat genètica davant d’una pandèmia.


Origen, diversitat i evolució dels homínids
Dilluns 1 de febrer  a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Paula Esteller Cucala i Marina Álvarez, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).
Entendre l’evolució i la diversitat, els nostres avantpassats i com podrien afectar-nos malalties que provenen dels animals o que també els afecten, com VIH, malària, ebola o covid.


La saviesa de la natura

Dilluns 8 de febrer  a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Gerard Talavera, Institut Botànic de Barcelona (CSIC).
Papallones com a bioindicadors del canvi climàtic i la importància de la biodiversitat davant d’una pandèmia com la covid-19. També parlarem d’espècies críptiques, mirant més enllà de la superfície amb tècniques com el codi de barres genètic.


La rellevància de la biodiversitat i les interaccions ecològiques davant les pandèmies

Dilluns 15 de febrer a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Esther Garcés, grup de recerca processos biològics naturals, Institut de Ciències del Mar (CSIC).
No són les malalties les que es transmeten, són els virus, els paràsits, els bacteris, i això implica entendre la biologia, l’ecologia i l’evolució d’aquests organismes.


De la unicel•lularitat a la multicel•lularitat

Dilluns 22 de febrer a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Elena Casacuberta, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).
Avantatges del treball en equip en l’evolució, la importància de la interdisciplinarietat i la col•laboració per enfrontar una crisi sanitària.


Diversitat vegetal, evolució i pandèmies

Dilluns 1 de març a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Sònia Garcia, grup de diversitat vegetal, evolució del genoma i etnobotànica, Institut Botànic de Barcelona (CSIC).
Com ens ajuden les plantes a lluitar contra les pandèmies.


Metamorfosi, evolució i nous escenaris

Dilluns 15 de març a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.  Silvia Chafino, Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB – CSIC).
Avantatges del desenvolupament i la capacitat de canvi com a individu, espècie i població davant nous escenaris o ambients.

Related Posts