Mar verdA, Mar BLAVA i descÀrrega de nutrients
Mar verdA
Aquesta mar es caracteritza per quantitats de microalgues molt altes i com que aquestes contenen una bona quantitat d’un pigment molt conegut, la clorofil·la, fa que veiem la mar de color verd. És una mar rica i productiva que suporta als animals grans i peixos. La xarxa tròfica que s’estableix és lineal, del fitoplàncton al zooplàncton i llavors als peixos.
El verd és el color indicatiu d’un mar productiu.
És la zona costanera.
Mar BLAVA
Aquesta mar es caracteritza per quantitats baixes d’organismes fotosintetitzadors. Les connexions dins de la xarxa tròfica del plàncton es basen en la diversitat dels microorganismes més petits. La producció de fitoplàncton està dominat per les cèl·lules petites, els bacteris són depredats per flagel·lats, que són menjats pels ciliats, aquests pel zooplàncton i cap als peixos.
El blau és el color de l’oceà obert.
ELS HUMANS ALTEREM ELS ECOSISTEMES: descÀrrega de nutrients i sobrepesca.
Les xarxes tròfiques tenen un equilibri molt delicat perquè l’ecosistema funcioni. Canvis en qualsevol dels nivells tenen conseqüències importants en la resta. Els humans alterem els ecosistemes i causem modificacions en la xarxa tròfica de manera diversa.
Els humans aboquem nutrients a mar i produïm un enriquiment a l’ecosistema, on es desplacen els equilibris entre les espècies que hi ha. Quan els nutrients com el fòsfor i el nitrogen arriben a mar promouen el creixement de les algues. Una bona cosa, sempre que no exagerem, ja que si n’arriben massa, les algues creixen fora de control i comencen els problemes. Hem de tenir cura de no produir proliferacions molt grans de fitoplàncton que ho deixin tot verd i trenquin l’equilibri!
Per altra banda un excés de pesca no només fa desaparèixer el recurs d’interès sinó que modifica les xarxes tròfiques, reduint la diversitat i abundància d’alguns organismes i augmentant la d’altres. Les grans proliferacions de meduses es poden explicar, en part, per les alteracions de les xarxes tròfiques i la desaparició dels seus depredadors naturals.