La Ciència al teu Món porta les Ciències de la Vida a #YoMoBCN

La Ciència al teu Món porta les Ciències de la Vida a #YoMoBCN

La Ciència al teu Món (LCATM) ha estat a YOMO (Youth Mobile Congress): la fira de ciència i tecnologia de Barcelona, presentant quatre propostes de divulgació científica desenvolupades al voltant del codi de la vida com a denominador comú: la genòmica de l’adaptació, la diversitat dels organismes, l’evolució humana i la tecnologia primitiva.

Per aquesta ocasió, LCATM ha reunit en un mateix espai investigadors i comunicadors científics de quatre centre referents i avantguardistes en la recerca de les ciències de l’evolució biològica i social del nostre país: el laboratori de Genòmica Evolutiva i Funcional (González Lab) de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (IBE), l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM), La Institució Milà i Fontanals de Barcelona (IMF) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), amb seu a Tarragona.

Josefa González, investigadora principal de González Lab i directora científica de LCATM ens va visitar junt amb investigadors pre i post-doctorals del seu grup de recerca. Tots ells van estar disponibles per contestar les preguntes i resoldre les inquietuds científiques d’estudiants i mestres sobre genòmica de l’adaptació. Amb l’objectiu científic d’entendre com els organismes ens adaptem a la diversitat d’ambients que hi ha al planeta, la Dra. Josefa González i el seu grup d’investigadors, ens van presentar, mitjançant una divertida activitat participativa, com estudien els elements mòbils adaptatius en Drosophila melanogaster (la mosca de la fruita) i la seva proposta de ciència ciutadana Melanogaster Catch The Fly (MCTF) en la que conviden a escoles i estudiants de secundària a ser part activa de la seva recerca.

El Grup d’Investigació en Processos Biològics Litorals de l’ICM, dirigit per la Dra. Esther Garcés, així com comunicadors científics propis del centre, van capbussar-se amb els joves estudiants visitants i els seus mestres en Sea-Dance: Keep The Rythm: un joc interactiu que té com a objectiu mantenir en equilibri una xarxa tròfica en la qual els protagonistes són microorganismes marins típics de les nostres costes, flagel·lats, ciliats, algues… i els jugadors han d’anar apaivagant les seves necessitats per tal de mantenir l’equilibri de l’ecosistema marí, tot això amb bon ritme i a cop de ball. L’atractiva i activa proposta permet conèixer els protagonistes microscopis que sustenten les xarxes tròfiques a l’oceà, el gran responsable de la meitat de la producció de l’oxigen i matèria primera del planeta, alhora que prendre consciència sobre l’impacta de les accions humanes sobre aquest.

El Dr. Juan Francisco Gibaja de l’Institució Milà Fontanals (IMF) i el Dr. Antonio Palomo, professor de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens van acostar una interessant proposta manipulativa per conèixer la tecnologia de la prehistòria. Envoltats d’eines, estris, ornaments prehistòrics i troballes arqueològiques, el Dr. Antonio Palomo donava a conèixer la tecnologia prehistòrica a aquells que volien experimentar-la amb les seves pròpies mans.

L’Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) ens va portar d’aventura arqueològica a la recerca de l’origen de la humanitat per Eritrea (frontera amb Etiopia) de la mà del Dr. Bienvenido Martínez-Navarro, co-director de l’expedició junt amb Eudald Carbonell. El Dr. Martínez-Navarro ens va relatar algunes de les troballes més rellevants així com alguns dels secrets més interessants sobre aquesta emocionant disciplina, a l’hora que, Lluís Batista, comunicador científic del mateix centre, posava a prova els nostres coneixements sobre evolució humana amb una entretinguda activitat que incloïa magnífiques reproduccions de troballes fòssils.

Aquesta ha sigut la primera edició de la fira de tecnologia i ciència YOMO a Barcelona i ha tingut lloc al recinte ferial de Montjuïc durant els dies 27 i 28 de febrer i 1, 2 de març, per on han passat fins a un total de 20.000 alumnes d’escoles de tota la nació, en edats compreses entre els 10 i 16 anys, junt amb els seus mestres i professors.

Per a LCATM ha sigut una experiència extraordinària, tant per veure la satisfacció del públic assistent amb la dinàmica i el contingut científic de les activitats proposades, com per poder-ne gaudir i compartir acompanyats per investigadors referents i excel·lents comunicadors de centres capdavanters en l’estudi de l’evolució al nostre país.

Volem donar les gràcies a l’organització així com a tots els col·laboradors que ho heu fet possible i en especial a Josefa González, Maite Garazi Barrón, Míriam Merenciano i Jose Luis Villanueva, de Glez Lab (IBE); Esther Garcés, María Vicioso, Rachele Gallisai, Elisabet Alacid i Magda Vila de l’ICM; Juan Francisco Gibaja de l’IMF, Antonio Palomo de la UAB, i Bienvenido Martínez-Navarro i Lluís Batista, de l’IPHES.

Gràcies per la vostra dedicació i entusiasme!

Redacció: Alicia Serrano (LCATM)

Related Posts