ICM i LCATM en la 8a edició del programa “Professors i Ciència”

DSC04584Els dies 6 i 13 de maig de 4 a 7 de la tarda, va tenir lloc el curs “Biodiversitat i funció en microorganismes marins: una finestra per estudiar la importància i la complexitat de l’ecosistema costaner”, que va oferir l’Institut de Ciències del Mar (ICM) amb la col·laboració de La Ciència Al Teu Món. Aquest curs de formació per a professors d’ESO i Batxillerat es va organitzar dins la 8a edició de “Professors i Ciència” de la Fundació Catalunya La Pedrera.

IMG_2496El curs va ser impartit per Esther Garcés, Jordi Camp, Albert Reñé, Isabel Ferrera i Elisabet Alacid, Marta Turon investigadors de l’ICM. Aquests investigadors realitzen la seva recerca al Grup d’investigació sobre Processos Biològics Litorals. També hi va participar el comunicador en divulgació científica Roberto Torres i la seva col·laboradora Mari Carmen Cebrián.

IMG_2480El contingut es va centrar en l’estudi de les especies de microorganismes dels ecosistemes marins i els factors que regulen la seva abundància. Concretament, es van abordar els factors que regulen l’estructura de la comunitat de microorganismes i com la variabilitat del clima i les pertorbacions humanes afecten els ecosistemes marins de la zona costanera del Mediterrani. A les dues sessions, els professors que van participar es van dividir en dos grups i van realitzar la part pràctica al laboratori de microscòpia i al laboratori molecular.

IMG_2622IMG_2617La realització d’aquest curs, es va a desenvolupar de forma participativa des d’un principi. Mitjançant la utilització de formularis online que es van enviar als professors, com a seguiment de la primera sessió, investigadors i professors van decidir conjuntament quins conceptes s’haurien de desenvolupar i en quines temàtiques volien aprofundir en la segona sessió del curs. Posteriorment van decidir quins conceptes serien els més apropiats per traslladar a classe d’acord amb l’actual programa educatiu.

Una part important del curs és el disseny de forma conjunta entre investigadors, comunicadors i professorat de material didàctic per la seva utilització a l’aula. En aquest material s’introduiran els conceptes necessaris per entendre la recerca en ecosistemes marins, i també les implicacions ambientals i socials d’aquest coneixement en el camp de la conservació de la biodiversitat marina.

La dinàmica de cada sessió, va consistir en una presentació sobre l’actual recerca de l’investigador, adaptada al nivell acadèmic i les expectatives dels participants i un ampli torn de preguntes per aclarir dubtes i escoltar les impressions dels participants.

Al final de les dues sessions es va realitzar un “Focus Group” a càrrec d’en Roberto Torres responsable de comunicació del projecte de divulgació científica “La Ciència Al Teu Món”, amb la finalitat d’aprofitar les suggeriments, consells i experiències dels participants per poder ensenyar aquest coneixement a classe de la manera més dinàmica i efectiva possible. L’objectiu és que el material didàctic sigui atractiu pels joves, a més de científicament rigorós i pedagògic.

DSC04592
De dreta a esquerra: Investigadors de l’ICM Elisabet Alacid, Esther Garcés, Jordi Camp, Albert Reñé, amb el professors participants

Aquest material estarà a l’abast dels professors participants al curs, i en un futur pròxim dels instituts de Catalunya. Els professors, investigadors i comunicadors participants, es tornaran a trobar per valorar l’experiència educativa a classe amb el material didàctic, i afinar detalls d’implementació.

Redacció: Mari Carmen Cebrián, La Ciència Al Teu Món

Edició: Roberto Torres, La Ciència Al Teu Món

Galeria de fotos

Related Posts