Fronteres del coneixement

Recursos educatius per explicar a estudiants d’ESO i batxillerat, conceptes sobre biologia evolutiva a partir de la recerca de frontera d’investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva reconeguts en l’àmbit nacional i internacional.

Temàtiques tan diverses com l’origen de la multicel·lularitat, la metamorfosi, el paper dels gens en les nostres decisions, la diversitat de les papallones i la informació que aquestes ens aporten del canvi climàtic o el passat de l’espècie humana a través del genoma.

 • Genètica de poblacions Humanes, David Comas (Human Genome Diversity Group)
  Rutes migratòries, mecanismes, causes i conseqüències de la diversitat genòmica actual de les poblacions humanes
 •  Genòmica comparativa i computacional, Arcadi Navarro (Evolutionary Genomics Lab)
  Processos biològics que han actuat durant milions d’anys sobre els organismes, donant diferències tant entre espècies com entre individus de diferents espècies.
 • L’origen de la multicel·lularitat, Iñaki Ruiz-Trillo (Multicellgenome Lab)
  El “kit bàsic” de la multicel·lularitat: El pas des d’organismes d’una única cèl·lula a organismes tan complexos com els animals actuals incloent-nos a nosaltres mateixos, formats per milions de cèl·lules.
 • Biodiversitat animal, Roger Vila (Buterfly Diversity & Evolution Lab)
  Estudien les papallones com a bioindicadors naturals de canvis del seu entorn. Treballant per obtenir la seqüència genètica de les espècies que conformen la península Ibèrica.
 • Evolució funcional, Elena Casacuberta (Molecular Development and Evolution Lab)
  Els processos moleculars necessaris per a la metamorfosi completa i com aquests han anat canviant d’organismes més senzills a més complexos.

Per cada una de les línies de recerca també s’ha realitzat un vídeo presentant el grup d’investigació. En aquest vídeo hi participen el cap de grup i els estudiants de doctorat o Màster. Expliquen quina és la seva línia de recerca, com és el seu dia a dia al laboratori i quines són les seves motivacions.

Els Kit de descàrrega inclou:

 • Un power point interactiu, amb l’explicació dels conceptes i exemples il·lustrats de forma atractiva i entenedora.
 • Una guia didàctica amb enllaços de referència i suport pel professor, i les instruccions d’implementació a classe una activitat o joc educatiu amb els alumnes basat en els conceptes explicats.
 • Totes les imatges, plantilles i formats necessaris per a la implementació de l’activitat o joc.

L’adaptació dels continguts científics i el disseny i la implementació del material educatiu i activitat, ha estat sota la supervisió dels investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva i l’equip de La Ciència al Teu Món.

   IBE SENCER COLOR

Amb el suport de:

Fundacion Botin    fclp_logo_rgb_vermell nova versió    logo_MINECO_FECYT_Web

Col·laboren:

logo-scb

novaUPFmarca    CSIC_logo      prbbang_hori