Descobrint les rutes de les poblacions humanes al PRBB Open Day

El passat 4 d’octubre va tenir lloc la jornada de portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Els científics i altre personal dels centres vinculats al PRBB van oferir al públic diverses activitats tal i com visites guiades dins l’edifici, per conèixer els laboratoris i equipaments, xerrades científiques, tallers i experiments, per apropar la ciència a petits i grans.

L’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) hi va participar amb diverses activitats, entre les quals, La Ciència Al Teu Món (LCATM) va dissenyar i organitzar l’activitat sobre genòmica evolutiva “Descobreix les rutes de les poblacions Humanes”. Aquesta activitat, basada en la recerca del Human Genome Diversity Group dirigit per l’investigador de l’IBE David Comas, es va dur a terme al llarg de tot el dia. L’activitat va consistir en una mini conferència interactiva a càrrec de joves investigadors explicant conceptes de biologia evolutiva com la variabilitat genòmica, l’efecte fundador, el coll d’ampolla o les adaptacions al medi ambient, entre altres. Al llarg d’aquesta activitat, el públic va participar activament mitjançant un concurs de preguntes i respostes d’elecció múltiple. Per aconseguir una activitat més participativa, es van organitzar petits grups entre els assistents per tal de fomentar el debat i el treball en equip entre els participants. Al final de l’activitat es va realitzar un dinàmic joc amb targetes representant els diferents conceptes explicats, per tal de resumir i reforçar el que s’havia après.

LCATM va apostar per introduir conceptes nous pels assistents i això va tenir molt bona acollida. En general el públic va quedar molt satisfet i nosaltres vam tenir la oportunitat de poder arribar a una gran quantitat i diversitat de públic. Aquesta activitat, va comptar amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), La Fundació Catalunya – La Pedrera, i el PRBB.

L’activitat està basada en un material educatiu “Genòmica evolutiva: mecanismes, causes i conseqüències de la diversitat genòmica actual de les poblacions humanes” que pròximament serà a l’abast dels professors d’ESO i batxillerat, per ser implementat a classe.

A través de la participació en la jornada de portes obertes del PRBB, l’IBE i les dues institucions que el conformen, Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), pretén apropar la seva activitat investigadora  i col·laborar en la divulgació científica a la societat.

Més fotos

Redacció: Mari Carmen Cebrián
Edició: Roberto Torres

Related Posts