Arriba a les pantalles el documental “Relats del canvi global”, sobre la gestió dels canvis al Delta de l’Ebre

Arriba a les pantalles el documental “Relats del canvi global”, sobre la gestió dels canvis al Delta de l’Ebre

El film, que ha estat produït per La Ciència al teu Món i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), s’estrenarà el pròxim 24 de setembre al municipi de La Ràpita.

L’Associació de divulgació científica La Ciència al teu Món, juntament amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), han donat vida al documental “Relats del canvi global. Capítol 1: El Delta de l’Ebre”, que analitza els canvis que ha experimentat el Delta de l’Ebre durant les darreres dècades.

El film, que es presentarà el pròxim 24 de setembre a l’Auditori Sixto Mir de La Ràpita (Catalunya) en el marc de les “Jornades Culturals” organitzades per l’ajuntament d’aquest municipi, posa el focus en com estan gestionant aquests canvis els habitants del Delta, que els han viscut i els expliquen aquí en primera persona donant peu a una reflexió profunda sobre la situació actual i futura d’aquest punt de la costa catalana.

El Delta de l’Ebre, un cas especial

El film, finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología  (FECYT), presenta el Delta de l’Ebre com un ecosistema dinàmic del qual formen part diferents col·lectius que interactuen entre ells i presenten conflictes i interessos individuals que permeten entendre el passat i el present de l’enclavament, així com les seves possibilitats de futur.

“Un ecosistema dinàmic com és el Delta de l’Ebre ens permet fer l’analogia de representar els diferents col·lectius i interessos a través dels seus personatges com a part d’aquest ecosistema. El format docu-reality que hem escollit ofereix a l’espectador una experiència participativa i fomenta el debat sobre la presa de decisions a partir de l’evidència científica”, apunta Roberto Torres de La Ciència al Teu Món, director i guionista del documental.

El Delta de l’Ebre, igual que la resta de deltes, es considera un laboratori òptim per a l’estudi del canvi global, ja que aquí els canvis es produeixen de manera accelerada. En concret, s’estima que l’evolució del canvi climàtic és un ordre de magnitud més ràpida al Delta de l’Ebre que en altres punts de la costa, cosa que exigeix ​​actuar de manera constant i sempre tenint en compte les evidències científiques.

A través de les històries que expliquen els protagonistes del documental, l’espectador pot connectar amb l’evolució del territori i de la societat deltaica durant l’últim mig segle, així com amb la seva lluita, que va començar molt abans que es parlés de canvi climàtic.

“Es tracta d’un documental sobre el canvi global enfocat des de la seva gestió diària per part dels qui més el perceben, la qual cosa dona peu a un debat profund sobre les nostres actituds al voltant d’aquest tema”, exposa l’investigador de l’ICM-CSIC i director científic i guionista del documental Jordi Camp.

Els testimonis narren les seves experiències de manera senzilla i directa, de manera que puguin servir d’inspiració per fer front al canvi global. A més, aquestes es complementen amb les aportacions d’experts de l’ICM-CSIC i de la UPC, cosa que permet obtenir una visió global de la problemàtica a què s’enfronten punts especialment afectats pels canvis, com és el cas dels deltes.

“En aquest documental, el Delta parla a través de la seva gent des de la perspectiva de la convivència amb els canvis i com gestionar-los de cara al futur. Hem comptat amb la col·laboració de persones meravelloses que ens han obert la seva relació personal amb aquest indret tan emblemàtic”, conclou la investigadora de l’ICM-CSIC i directora científica del documental Esther Garcés.

Trailer ↓

Fitxa Tècnica:

Direcció: Roberto Torres · Direcció científica: Jordi Camp i Esther Garcés · Amb la participació de: Jordi Camp, Llum Romero, Dani Forcadell, Pili Rius, Carlos Bori, Amparo Pérez Esparza, Jorge Guillén, José Antonio Jiménez · Producció executiva: Esther Garcés i Roberto Torres · Muntatge: Verónica Adame · Càmera i realització: Francisco Camacho · Càmera, direcció de fotografia i color: Daniele Serventi · Assistent de càmera i so directe: Guillem Comas · Càsting: Jordi Camp, Roberto Torres i Esther Gracés · Direcció d’art i comunicació: Roberto Torres · Suport a la producció: Vanessa Balagué ·Agraïments: Jordina Iglesias, Rogério Chumbinho, Javier Ramírez Alonzo, Albert Reñé i unitat de comunicació ICM-CSIC

Related Posts