Joves estudiants, investigadors de gran nivell i un premi Nobel junts en un congrés científic extraordinari.

image

El passat 23 de novembre del 2015 al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), en una intensa jornada de més de 9 hores, més de 250 joves estudiants es van trobar amb científics de primera línia, incloent un Premi Nobel, per parlar de ciència al “BCN Bio Pro Science Meeting: Uneix-te als protagonistes del futur” organitzat per La Ciència Al Teu Món. A més a més de parlar de ciència de frontera, els reconeguts investigadors, van parlar als joves de les seves motivacions, del seu recorregut, de les situacions personals que va haver de enfrontar o que va inspirar-los en la persecució del seu somni, en Micahel Levitt per exemple, va incloure en la seva ponencia, un apartat sore la importància de la família i com aquesta va ser la clau del seu èxit.

Va ser una experiència única pels joves participants, ja que aquest ha estat el primer congrés sobre biologia de frontera, per joves d’ESO i Batxillerat i obert al públic en general, en el qual els estudiants també van ser protagonistes presentant els seus projectes, ja sigui en format xerrada o pòster científic.

Al llarg del dia, els estudiants, professors i públic van escoltar conferències de científics líders en el seu camp, xerrades informatives sobre biotecnologia i ponències de nous talents científics que es van presentar a la convocatòria de treballs de recerca “Bio Pros Coming Soon”.

Va ser un interessant intercanvi d’opinions i moments de gran emoció pels joves que van tenir l’oportunitat d’escoltar els consells i els comentaris d’importants científics, incloent el Premi Nobel Michael Levitt que atentament va atendre cadascuna de les presentacions.

El BCN Bio Pro Science Meeting pas a pas

La jornada va començar amb l’Elena Casacuberta Investigadora Principal de l’institut de Biologia Evolutiva – IBE(CSIC-UPF)- i en Reimund Fickert Director de Projectes del PRBB, que van donar la benvinguda als joves, i van contextualitzar la importància d’aquest esdeveniment i l’oportunitat que representava que fos al PRBB. Seguidament la Silvia Shafino, investigadora pre-doctoral de l’IBE i Presidenta de la Associació de Biotecnòlegs de Catalunya va parlar als joves sobre la biotecnologia a Catalunya i l’impacte de les empreses catalanes arreu el món.

A continuació, la reconeguda investigadora Elena Sancho de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) ens va a parlar sobre Biomedicina i els mecanismes moleculars responsables de l’inici i la propagació del càncer colorectal. Per finalitzar el primer bloc de conferències, en Lluís Farrés, director de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i Carla Conejo-González, bióloga humana i exJoves i Ciència van fer una breu presentació del Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC) i van convidar als joves a participar-hi.

A les 12:30 va començar la primera ronda d’activitats de networking Bio Profile Match en les quals, els estudiants van tenir l’oportunitat d’interaccionar amb els investigadors parlant de tu a tu sobre ciència i discutint amb ells els seus propis projectes. La segona activitat va ser la sessió de Speed Meeting Científic a càrrec de la ASBTEC en la que durat més d’una hora, els assistents van poder fer ininterrompudament, tot tipus de preguntes de caràcter científic i professionals a la vintena d’investigadors convidats per aquesta activitat. Paral·lelament al Speed Meeting Científic, a la plaça del PRBB es feia la exposició de pòsters científics. Cal destacar que més d’un dels joves participants ha establert connexions amb els investigadors que visitaven l’exposició per col·laborar en un futur en els seus grups de recerca.

Després d’una breu pausa per dinar i fer una mica més de networking, el públic va retornar a l’auditori del PRBB per continuar amb la segona ronda de conferències.

Va ser en Tomàs Marquès investigador ICREA a l’IBE que va començar oferint una interessant i dinàmica xerrada sobre la genètica humana i dels primats des d’un punt de vista evolutiu. A continuació va arribar el torn dels quatre estudiants seleccionats de la convocatòria de treballs de recerca BCN Bio Pro Coming Soon per presentar el seu projectes de recerca, davant una audiència que incloïa estudiants d’ESO, Batxillerat, universitaris i investigadors, que va quedar impressionada amb el nivell dels nous Bio Pros que van tractar temàtiques com química computacional i genòmica en l’àmbit biomèdic i biodiversitat.

Aquests nous talents, van donar pas a la conferència de l’amfitriona de la trobada, la investigadora Ramon y Cajal a l’IBE i Directora Científica de LCATM Josefa González, qui ens va parlar de la seva recerca en elements mòbils i el seu paper en l’adaptació a l’ambient. La Dra. González acaba de rebre un projecte del European Research Council, per consolidar la seva linea de recerca a Europa..

Després d’una pausa de 10 minuts, necessaris per digerir tota la informació de les 6 conferències, no quedava més que posar la cirera a la jornada amb la intervenció tan esperada per tothom d’en Michael Levitt, Catedratic a la Universitat d’Stanford (EE.UU) i premi Nobel de Química 2013. El Dr. Levitt és considerat el pare de la Biologia Computacional per la seva aportació al desenvolupament dels primers models de grans complexes macromoleculars.

El Professor Levitt més enllà d’oferir una conferència magistral, també va mostrar un costat molt humà i proper de la ciència.

L’auditori del PRBB respirava un ambient carregat d’inspiració, coneixement, d’optimisme i sobre tot de satisfacció de la feina ben feta. L’ultima intervenció a càrrec de la Dra. González va ser per agraïr als conferenciants, als joves participants, a una audiència molt participativa i a l’equip de investigadors voluntaris, per haver aconseguit que tots plegats gaudissim d’una jornada impecable.

Una vegada acabada la jornada de conferències, van compartint molt bons moments i fer una mica més de networking a l’exposició de pòsters científics, en la quals els joves va poder presentar els seus treballs de recerca als seus companys, als investigadors i al públic assistent. Va ser un interessant intercanvi d’opinions i moments de gran emo

Volem agrair a les institucions que van fer possible aquesta experiència única, a la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), pel seu suport, a l‘Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Associació de Bio tecnòlegs de Catalunya, la Societat Catalana de Biologia, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Pompeu Fabra i a la Fundació Catalunya-La Pedrera per la seva valuosa col·laboració.

FOTOS

Redacció: Roberto Torres

Related Posts