Aquest cap de setmana ha tingut lloc la Festa del NOVUM a la plaça de les Glòries, al costat de l’edifici DHUB. La plaça es va transformar en un laboratori per a grans i petits, per a viure la ciència en primera persona. La Festa va formar part del NOVUM, el Festival de ciència, tecnologia i innovació que va començar el dia 14 i durarà fins al 30 d’abril.
El dissabte 25 d’abril La Ciència al Teu Món hi va participar organitzant una activitat sobre biologia evolutiva. Es va dur a terme a la carpa Newton de 10.30h a 14h. En primer lloc la Maria Ferrer va presentar la línia d’investigació del Laboratori d’evolució del llenguatge amb la xerrada “El misteri de les llengües: jugant amb robots”. La Miriam Merenciano, en Quirze Rovire i en Ion Frias, membres del grup Evolutionary and Functional Genomics, van explicar la seva línia de recerca i van fer el joc “Com els organismes s’adapten a l’ambient”. Amb aquest joc, els més petits van poder entendre la importància de la variabilitat genòmica i van conèixer a Drosophila melanogaster com a model clau en la investigació genètica.
Finalment la Mari Carmen Cebrián de LCATM va fer el taller “Descobreix les rutes de les poblacions humanes”, basat en la línea d’investigació del grup Human Genome Diversity Lab. Va ser una activitat participativa en la que el públic es va organitzar en petits grups per respondre unes preguntes amb les que es van poder aprendre conceptes d’evolució humana. Com a resum final, es va realitzar un joc amb targetes representant els diferents conceptes, per tal de resumir i reforçar el que s’havia après.
Al llarg del matí es van repetir les tres activitats, d’aquesta manera es va arribar a una gran quantitat de públic i hi va haver participants de totes les edats. Es va apostar per introduir conceptes nous pels assistents i això va tenir molt bona acollida. En general el públic va quedar molt satisfet.
A través de la participació de LCATM amb la col.laboració de l’IBE i les dues institucions que el conformen, la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, pretenen apropar la seva activitat investigadora i col·laborar en la divulgació científica a la societat.
Redacció: Mari Carmen Cebrián Fotografies: Roberto Torres