GENS, DINERS I EVOLUCIÓ? Quarta frontera del coneixement conquerida a #REvolucioIBE.

Arcadi Navarro explicant ciència de frontera d'una forma molt propera i dinàmica.
Què tenen en comú els gens, l’evolució i els diners?

Bé, la relació entre els dos primers està àmpliament estudiada i ahir, a la quarta conferència del cicle “(Re)volució: Conquereix amb nosaltres les noves fronteres del coneixement”, organitzat per l’IBE (CSIC – Universitat Pompeu Fabra), vam conèixer com els últims entren en aquesta equació.

L’Arcadi Navarro, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), ens ha presentat una de les seves línies de recerca dintre de la genòmica evolutiva d’una manera molt didàctica i atractiva. El seu grup pretén trobar relacions entre la diversitat genètica actual existent a l’espècie humana i la diversitat de trets de comportament de les diferents persones. L’objectiu a llarg termini és poder traslladar aquests estudis a altres primats i conèixer així la història evolutiva d’aquestes característiques conductuals.

L’aplicació d’una perspectiva genòmica a estudis d’economia experimental, explicava l’Arcadi, sembla indicar que existeix una base genètica darrere d’actituds com ara l’altruisme, la solidaritat, la confiança, l’optimisme, la tendència al risc o la paciència, entre d’altres.

Arcadi Navarro contesta de primera mà les preguntes dels assistents

“No hi ha cap pregunta que no pugui ser subjecte del mètode científic”

Jocs de coordinació o negociació, com per exemple el “joc de l’ultimàtum”, en el que els participants han de trobar un equilibri per a poder guanyar diners ajuden a obtenir petites mesures de com prenem decisions emocionals, és a dir, de com ens comportem. La cooperació entre individus és un factor molt important a l’evolució de moltes espècies que ha permès la supervivència de les mateixes.

No hi ha cap pregunta que no pugui ser subjecte del mètode científic, encara que no sempre es pugui arribar a obtenir uns resultats clars, aquesta és la idea amb la qual concloïa l’Arcadi Navarro la xerrada d’ahir. I amb la que esperem s’hagin quedat els més de cent assistents que emplenaven l’auditori del PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), d’entre els quals gairebé la meitat eren estudiants de secundària.

Ens trobem dimarts vinent, 12 de Novembre, per a descobrir “El nostre passat a través del genoma”, de la mà del David Comas, a la cinqueena i última conferència del cicle “(Re)volució: Conquereix amb nosaltres les noves fronteres del coneixement”.

Redacció: Nestor Santiago
Fotos: Roberto Torres LCATM

Enllaços d’interès:
Galeria de fotos
Deixen’s el teu comentari: #REvolucioIBE

Related Posts