La Ciència Al Teu Món es posa la motxilla i se’n va d’expedició amb la nostra companya Raluca.
La Raluca Voda és una jove investigadora apassionada per les papallones i que actualment treballa a l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (IBE).
La Raluca va néixer en un petit poble de les muntanyes de Transilvània, a Romania. Posteriorment es va traslladar a Cluj-Napoca, la capital de la regió, per a estudiar ciències ambientals i biologia. I és en aquesta època quan va despertar el seu interès científic pels lepidòpters.
Al seu treball de màster, la Raluca va centrar la seva recerca en unes determinades papallones anomenades Phengaris. En alguns prats de la regió dels Carpats volen juntes totes les espècies europees d’aquest gènere. Aquest grup és un dels més estudiats arreu d’Europa i s’ha convertit en un emblema de la conservació de la natura degut al decrement de la seva població als últims anys.
El seu interès per aquests colorits i fràgils animals és el que ha portat a la nostra amiga fins a Barcelona. Quan va acabar els seus estudis de màster, la Raluca va guanyar una beca de l’estat espanyol, gràcies a la qual s’incorporà al grup de “diversitat i evolució de les papallones”, coordinat per l’investigador Roger Vila, al IBE.
Aquest estiu la Raluca s’embarca en una expedició a Tunísia amb la finalitat de recol·lectar papallones que l’hi aportin noves dades en les seves investigacions. Posteriorment viatjarà a Bulgària i pot ser a Grècia també. Des de LCATM seguirem amb interès la seva activitat i us l’anirem relatant.
La Raluca ens explica com va sorgir el seu interès per les papallones i com això va promoure el seu compromís amb la ciència.
Raluca, què és el que t’ha portat a dedicar-te a la recerca científica?
Penso que tot té a veure amb la passió. Jo sóc una d’aquelles persones afortunades que estan seguint els seus somnis i puc dir que la meva feina és la meva passió.
Per què vas decidir estudiar les papallones?
Les papallones no només són boniques sinó que a més són unes criatures increïblement interessants. Jo sempre les he admirat, però va ser quan estudiava a la universitat quan realment vaig descobrir el fascinants que són. Llavors vaig decidir que volia dedicar la meva recerca a l’estudi d’aquest grup d’insectes.
Quina creus què és la percepció que té la nostra societat sobre la recerca en papallones?
Les papallones són un dels pocs insectes que les persones aprecien i admiren. A causa de la seva bellesa i carisma es van fer molt populars i en realitat estan promovent una imatge positiva del grup dels insectes, sent l’equivalent de les aus entre els invertebrats.
També actuen com a grup emblemàtic per als esforços de conservació de la natura i un nombre cada vegada major de gent entén que el seu estudi suposa una millor manera de protegir no només a les pròpies espècies, sinó també els hàbitats en els que hi viuen. Tots són elements importants dels ecosistemes, dels quals també els éssers humans formem part.
Què és el que et va fer escollir Barcelona entre molts d’altres destins per a continuar amb els teus estudis?
A l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona té el seu laboratori el Dr. Roger Vila.
Al 2008, quan encara era una estudiant de màster a Cluj, a Transilvània, ja vaig llegir un article del Dr. Vila publicat a la revista Nature, una de les més importants publicacions a nivell científic. Posteriorment, el vaig conèixer personalment a un congrés de lepidopterologia que es va celebrar a Romania. Vaig quedar impressionada amb el treball que estaven duent a terme al seu grup, especialment per la exhaustiva estratègia que seguien, combinant dades moleculars, ecològiques, morfològiques i biogeogràfiques, amb la finalitat d’explicar els múltiples aspectes diferents de la vida de les papallones.
A la següent entrega la Raluca ens explicarà en què consisteix el seu projecte de recerca.
Redacció: Nestor Santiago